dzisiaj jest: 16 maja 2024 r.   ::    imieniny: Andrzej, Małgorzata, Wieńczysław

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

  • Przyszła gwiazda tenisa z wizytą w starostwie

    Przyszła gwiazda tenisa z wizytą w starostwie

  • Jacek Hudyma został starostą tarnowskim

    Jacek Hudyma został starostą tarnowskim

  • II Nadzwyczajna Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

    II Nadzwyczajna Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

  • Obchody Dnia Strażaka na Rynku w Tarnowie

    Obchody Dnia Strażaka na Rynku w Tarnowie

  • Informacja o zamknięciu drogi powiatowej

    Informacja o zamknięciu drogi powiatowej



Przyszła gwiazda tenisa z wizytą w starostwie

Przyszła gwiazda tenisa z wizytą w starostwie W Starostwie Powiatowym w Tarnowie gościliśmy jedną z najbardziej utalentowanych młodych tenisistek stołowych w Polsce – świadczą o tym liczne sukcesy - Klaudię Habę, młodą mieszkankę Zgłobic w powiecie tarnowskim. W ostatnich latach jest w ścisłej czołówce tenisistek w Polsce w swojej grupie wiekowej.   Czytaj więcej...


Jacek Hudyma został starostą tarnowskim

Jacek Hudyma został starostą tarnowskim Radni powiatu tarnowskiego dokonali wyboru starosty. Został nim Jacek Hudyma, dotychczasowy wicestarosta. Zatwierdzili również kandydatury na wicestarostę i dwóch członków zarządu. Czytaj więcej...


II Nadzwyczajna Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

II Nadzwyczajna Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego W dniu 15 maja 2024 r. (środa) odbędzie się II nadzwyczajne posiedzenie sesji Rady Powiatu Tarnowskiego VII kadencji. Początek obrad zaplanowano na godzinę 14:00. Sesja odbędzie się w siedzibie Starostwa Powiatowego w Tarnowie, ul. Narutowicza 38, sala narad nr 11 (parter). Czytaj więcej...


Obchody Dnia Strażaka na Rynku w Tarnowie

Obchody Dnia Strażaka na Rynku w Tarnowie Na Rynku w Tarnowie odbyły się lokalne obchody Dnia Strażaka, które były okazją do podziękowań i wyrażania słów wdzięczności dla tych, którzy z narażeniem własnego życia ratują innych ludzi i ich dobytek. W wydarzeniu uczestniczył wicestarosta tarnowski Jacek Hudyma. Czytaj więcej...


Informacja o zamknięciu drogi powiatowej

Informacja o zamknięciu drogi powiatowej Powiatowy Zarząd Dróg w Tarnowie z siedzibą w Zgłobicach informuje, że w dniu 13 maja 2024 r. od godziny 7:00 do 16:00 zostaje awaryjnie zamknięta droga powiatowa nr 1341K na odcinku od skrzyżowania z drogą powiatową 1402K do skrzyżowania z drogą gminną, ul. 1 Maja w  miejscowości Lisia Góra (odcinek około 650 m). Czytaj więcej...
Previous
Next

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Gminy Powiatu

Przepisy 2013

Kategoria produkt żywnościowy - danie regionalne:

  • "Kluski Kudłate"

Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 5-6 szt. ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zetrzeć na miazgę. Odcisnąć je przez ściereczkę, następnie dodać do nich starte na tarce, ugotowane ziemniaki. Zlać powoli odciśnięty sok a osad (skrobia), który został na dnie naczynia i dodać do ziemniaków. Dorzucić do nich następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i formować małe kulki .Gotować je potem około 15-20 minut we wrzącej wodzie. Podawać okraszone słoniną lub z gulaszem.

  • "Suśbak" - kasza z grochem

Składniki:
- 2 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmiennej)
- 6-7 szklanek wody
- 30 dkg chudego boczku lub chudego podgardla
- 1 udko kurczaka
- 1 szklanka kolorowej fasoli (krasny groch)
- 1 płaska łyżka suszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka lub 2 łyżki surowych warzyw)
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz, czosnek lub 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:
Fasolkę namoczyć w przegotowanej wodzie, zimnej wodzie na około 2-3 godziny, przed gotowaniem. Ugotować do miękkości, posolić pod koniec gotowania, wystudzić i odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić na drobną kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć skórkę z boczku i udko z kurczaka, dodać jarzynki, kostkę rosołową i gotować ok.15 minut. Wyjąc udko, a do wywaru wsypać wypłukaną i namoczoną ( ok.15 minut ) wcześniej kaszę.
Gotować około 10 minut często mieszając .Pokroić udko w kosteczkę i wrzucić do gotującej się kaszy razem z boczkiem, pogotować chwile aż zacznie gęstnieć .Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku. Gotować do miękkości kaszy. Gdy kasza jest miękka, wsypujemy do niej fasolkę, mieszamy by równomiernie ja rozprowadzić w daniu i podajemy.

  • "Strząska Siedliszowska"

Składniki:
- kiełbasa wiejska „swojska” i boczek wędzony – dobrze uwędzone (najlepiej domowego wyrobu)
- jajka (od szczęśliwych, swobodnie biegających siedliszowskich kur)
- chrzan – tarty korzeń z siedliszowskich pól
- ocet
- woda
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1 kg wędzonego boczku ugotować w wodzie bez przypraw przez 35-40 min, gdy przestygnie – pokroić w kostkę (0,6 cm). Pokroić w kostkę 1 kg kiełbasy swojskiej. Ugotować na twardo 30 jaj kurzych i pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki startego na drobnej tarce chrzanu, wymieszać z zalewą 1 szkl. wody i ½ szkl. octu. Doprawić solą i pieprzem.

Kategoria produkt żywnościowy - produkt regionalny:

  • "Ciasto Fasolowe"

Składniki:
- mąka pszenna
- cynamon
- kakao
- fasola "Piękny Jaś"
- olej słonecznikowy
- jajka

Sposób przygotowania:
Fasolę "Piękny Jaś" ugotować na miękko (wcześniej namoczyć).Wystudzić. Fasole utrzeć ( lub zmielić) Jaja ubić na pianę i dodać do niej pozostałe składniki. Utrzeć ciasto i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  • "Gomółka Kowalowska"

Składniki:
- ser wiejski biały
- masło
- śmietana
- jajko
- mięta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ser wiejski biały z krowiego mleka, dobrze dociśnięty skruszyć i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Formować kulki wielkości małego jajka, suszyć w piecu ( po upieczeniu chleba lub w mocno nagrzanym, uchylonym piekarniku. Można dosuszać na słońcu.

Kategoria żywnościowy - napój regionalny:

  • "Syrop z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:
- 30 baldachimów kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Kwiaty dzikiego bzu zerwać w słoneczny dzień, wodę zagotować z cukrem, zalać nim kwiaty, następnie dodać sok z cytryn. Odstawić na 24 godziny. Można kilka razy go przemieszać. Odcedzić przez gazę. Wlewać podgrzany syrop do wygotowanych słoiczków. Można pasteryzować.

  • "Czarna kawa zbożowa" (może być z mlekiem)

Składniki:
- 4-5 dkg kawy zbożowej, może być : Turek, Dobczynka, Inka, Anatol, Cykoria lub jak dawniej
- 4-5 łyżek prażonego zmielonego jęczmienia i odrobina wysuszonych buraków cukrowych
- 1 l wody
- 6-8 dkg cukru lub miodu
- gdy robimy z mlekiem to (½ l wody + ½ l mleka)

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, kawę zaparzyć – przecedzić, uzupełnić wodą lub mlekiem, dosłodzić miodem lub cukrem.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt