W konkursie na najlepszy produkt i ofertę agroturystyczną, zgłoszenia nadesłało blisko 30 osób oraz instytucji. To zdecydowanie więcej niż w poprzednich latach. Jury miało niełatwe zadanie, aby wybrać najsmaczniejsze dania i regionalne przysmaki. Ostatecznie zdecydowano, że znakiem „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” przez najbliższy rok posługiwać się będą:
Gospodarstwo Agroturystyczne „U DAJANY” za „Chleb pszenno-razowy”.
Gospodarstwo Pasieczne „RÓJ” G&R Koziołowie za Nalewkę „Miodówka Pogórska”.
Gospodarstwa Ogrodnicze i Winnic „MICHAŁOWIN” za „Wino czerwone półwytrawne”.
Galicyjskie Gospodarstwo Agroturystyczne „U KAZIKA za „Wątróbkę po Ciężkowicku”.
Gospodarstwo Agroturystyczne i Ośrodek Jazdy Konnej „Furioso” w kategorii produkt turystyczny (agroturystyka).
- Zgłoszenia, które napłynęły w tym roku, świadczą o tym, że w naszym regionie nie brakuje zróżnicowanej oferty kulinarnej oraz turystycznej. Cieszy nas to i liczymy, że w przyszłym roku chętnych do sięgnięcia po tytuł „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” będzie jeszcze więcej – podkreśla Adam Szpak z Zarządu Powiatu Tarnowskiego, który był przewodniczącym konkursowego jury. Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody pieniężne oraz pamiątkowe dyplomy. Mieli także możliwość zaprezentowania swoich produktów podczas dożynek powiatu tarnowskiego, które odbyły się w Wojniczu.
A to wszystkie produkty zgłoszone w tegorocznym konkursie:
1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Paryja” Mieczysław Solarz
Ołpiny
Zgłaszany produkt:
a) Pobyt na wsi dla kilkuosobowej grupy lub rodziny – noclegi – samodzielnie stojąca stylowa pogórzańska drewniana chałupa; samodzielne przygotowanie przez wynajmujących lub zamienne gotowanie z właścicielem w oparciu o produkty nabyte w gospodarstwie (poczęstunek prołziokami); nauka jazdy konnej z instruktorem, obserwacja prac polowych lub uczestnictwo, możliwość oglądania tradycyjnych sprzętów rolniczych; możliwość oglądania, poznania sposobu działania różnego rodzaju sprzętu rolniczego (np. drewniany wiatrak-młyn); wycieczki przyrodnicze pod okiem właściciela leśnika
z możliwością rozpoznawania roślin leśnych i łąkowych, rozpoznawanie zwierząt; wycieczki etnograficzne i krajoznawcze (również konne).
b) Ręczne koszenie łąk (cykliczna impreza dla np. 5-osobowej rodziny lub grupy, wiosenna lub letnia /wakacyjna/) - około dwutygodniowy pobyt zawierający prace od koszenia do konnej zwózki siana. Dla mężczyzn: nauka koszenia z wykorzystaniem liścia podbiału, nauka ostrzenia kosy, poznanie trudu pracy i konieczności wczesnej pobudki; dla kobiet: rozbijanie pokorów
i donoszenie w pole posiłków. Możliwość obejrzenia lieszgodłe zgromadzonych w gospodarstwie oraz przeznaczonych do koszenia. Poznawanie tradycyjnego nazewnictwa sprzętu i prac; odpowiedni ubiór, zachowanie przy pracach (np. przeżegnanie się przed rozpoczęciem pracy lub kolejnego bochenka chleba); wieczorowe ogniska lub wieczerze w chałupie.
2. Gospodarstwo Agroturystyczne – Teresa Bigos
Ciężkowice
Zgłaszany produkt:
a) Ogród kwiatowy przy domu agroturystycznym (ogród obsadzony jest kwiatami; różnorodne z przewagą kwiatów dawnych ludowych: dalie, malwy, maki, naparstnice, kosmos ostróżki, słoneczniki, klematisy, dużo róż wielokwiatowych, trąby anielskie /bielun/, cynie, krzewy, cytryny).
b) Całoroczne warsztaty malarskie warsztaty plenerowe – przy sztalugach malarskich (od 10 IX). Plener malarski – impreza cykliczna w miesiącu wrześniu. Obecnie piąty plener ogólnopolski. Oferta dla uzdolnionych artystów i zainteresowanych. Ilość miejsc noclegowych dla ok. 10 osób. Posiłki (przyrządzanie) we własnym zakresie wspólnie. Malowanie na własnych materiałach i wystawa poplenerowa w Centrum Kultury Ciężkowice.
3. GGG „Końskie Zdrowie” – Piotr Drebot
Ciężkowice
Zgłaszany produkt:
a) Turystyka grupowa „Odkrywanie Stolicy Pogórza” – baza noclegowa, stylowa 18-letnia „Stara Chata”, organizacja spotkań, obiadów, imprez okolicznościowych, wyżywienie regionalne z produktów z gospodarstwa ekologicznego „Końskie Zdrowie”. Na terenie gospodarstwa możliwość jazdy konnej - organizowanie kuligów i jazdy bryczkami.
4. Galicyjskie Gospodarstwo Agroturystyczne „U KAZIKA”
Ciężkowice
Zgłaszany produkt:
a) oferta kierowana do turysty indywidualnego, grupy, cykliczne imprezy – baza noclegowa (pokoje z łazienkami), wyżywienie ekologiczne z produktów
wykonanych we własnym gospodarstwie, duży ogród z boiskiem do siatkówki, plac zabaw dla dzieci, bacówka grilowa, kład, rowery, konie, bryczki, samochody, motocykl, sala biesiadna, salon dzienny, sauna, siłownia, kino domowe.
5. Gospodarstwo Agroturystyczne „Chata pod Wałem” Marek Kamieniecki
Siedliska, Lichwin
Zgłaszany produkt: wypoczynek kierowany do turysty indywidualnego lub grupy zorganizowanej – (noclegi, tarasy widokowe, miejsce na ognisko, grill, stół tenisowy, pełne wyżywienie, boisko do siatkówki i piłki nożnej, zagroda dla koni, wielopoziomowe tarasy z ławami i stołami).
6. Gospodarstwo Agroturystyczne i ośrodek jazdy konnej „Furioso” Anna i Aleksander Jarmułowie
Stare Żukowice
Zgłaszany produkt:
oferta kierowana do turysty indywidualnego i grup zorganizowanych -
baza noclegowa (pokoje z łazienkami), całodzienne wyżywienie, samodzielny domek z kozą-piecykiem, bar – Salon, stajnie, pełnowymiarowa - otwarta arena, round-pen, padoki i wiele koni. Ponadto nauka jazdy konnej i doskonalenie umiejętności jeździeckich przede wszystkim w stylu western. Otoczenie domostwa to przestrzeń zagospodarowana z myślą o przybywających tu licznych gościach: grill, miejsce na ognisko, plac zabaw i biesiadne kąciki pod parasolami.
1. GGG „Końskie Zdrowie” – Piotr Drebot
Ciężkowice
Nazwa dania: Mordonie
2. Galicyjskie Gospodarstwo Agroturystyczne „U KAZIKA”
Ciężkowice
Nazwa dania: Wątróbka po Ciężkowicku
3. Bacówka w Jamnej
Paleśnica
Nazwa dania: Żurek po chłopsku
1. Gospodarstwo Agroturystyczne – Teresa Bigos
Ciężkowice
Nazwa produktu: wino owocowe „Krople Czarownicy”
2. Gospodarstwo Agroturystyczne „Paryja” – Mieczysław Solarz
Ołpiny
Nazwa produktu: „Prołzioki” – przaśnie placki zbożowe pieczone na blasze kuchennej
3. GGG „Końskie Zdrowie” – Piotr Drebot
Ciężkowice
Nazwa produktu: wódka niskoprocentowa 23-27% alk. „Końskie zdrowie”
4. Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ROL-PEK” – Leszek Roleski
Zbylitowska Góra
Nazwa produktu: Kiełbasa Zwyczajna Zbylitowska
5. Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ROL-PEK” – Leszek Roleski
Zbylitowska Góra
Nazwa produktu: Salceson Wiejski
6. Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ROL-PEK” – Leszek Roleski
Zbylitowska Góra
Nazwa produktu: Szynka Chłopska
7. Galicyjskie Gospodarstwo Agroturystyczne „U KAZIKA”
Ciężkowice
Nazwa produktu: Pasztet z królika
8. Gospodarstwo Pasieczne „RÓJ” G&R Koziołowie
Wola Rzędzińska
Nazwa produktu: Miodówka Pogórska
9. Gospodarstwo ogrodnicze i winnica „MICHAŁOWIN”
Rzuchowa
Nazwa produktu: wino białe półsłodkie, wino czerwone półwytrawne
10. Gospodarstwo rolne Jan Czaja
Nazwa produktu: Mleko Ekologiczne Polskie Pełne EKOBUBA
11. Gospodarstwo Agroturystyczne „U Dajany”
Jastrzębia
Nazwa produktu: Chleb pszenny-razowy