Gastronomicy na konkursie

  • Drukuj
 W Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu odbył się finał II Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych. Organizatorem była miejscowa szkoła, Samorządowe Centrum Edukacji oraz Wydział Edukacji Starostwa Powiatowego w Tarnowie. Uczniowie prezentowali kulinarne umiejętności nabyte podczas nauki w szkole.

Dwuosobowe drużyny przygotowywały koncepcję nakrycia stołu karnawałowego dla dwóch osób wraz z elementami dekoracyjnymi. W konkursie wzięli udział uczniowie z 22 szkół ponadgimnazjalnych z 11 powiatów: ZSZ Biecz; ZSP Zakliczyn; ZS nr 1 Nowy Sącz; ZS Dąbrowica; ZSO Bobowa; ZS Bukowno; ZSP Tęgoborze; ZSE-G Tarnów; ZS nr 1 Limanowa; ZSG nr 2 Kraków; ZSP Ryglice; ZSG nr 1 Kraków – Złota Jesień; ZS Czchów; ZSE nr1 Kraków; ZSR Nowy Targ; ZSZ Wieliczka; ZSLiT Wojnicz; ZSZ Gorlice; ZSOiZ Ciężkowice; ZSP Tuchów.

Konkurs obejmował zadanie teoretyczne (test) i zadanie praktyczne. Komisja konkursowa w składzie: Maria Borkowska, pracownik Starostwa Powiatowego Tarnów, przewodnicząca jury oraz Halina Skrzekucka, wiceprezes Galicyjskiego Gospodarstwa Gościnnego i Wojciech Wołosowski, dyrektor gastronomii hotelu Sezam w Machowej zdecydowała o następującej kolejności zwycięzców:
1 miejsce zajął Zespół Szkół z Dąbrowicy, który reprezentowały Elżbieta Więcław i Katarzyna Górka
2 miejsce przypadło Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych w Ryglicach - Joanna Morąg i Bogdan Stawarz
3 miejsce przypadło uczniom Arlecie Gryboś i Monice Rogowiec z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Tuchowie.
Równocześnie z konkursem odbywały się warsztaty metodyczne dla nauczycieli.

W spotkaniu wzięli udział poseł Jan Musiał, Ryszard Ożóg, starosta brzeski, Mirosław Banach, wicestarosta tarnowski,  Adam Szpak z Zarządu Powiatu Tarnowskiego, Edmund Juśko, naczelnik Wydziału Edukacji tarnowskiego starostwa,  Andrzej Markiewicz, wicekurator małopolski.